Domowy zakwas na chleb

Uwierzcie – nie ma nic lepszego niż domowy chleb! serio – zrobienie go nie jest jakimś wielkim wyzwaniem, a upieczenie chleba przy jego użyciu w zwykłym domowym piekarniku też jest możliwe!

Zakwas który ja przygotowuję składa się z zaledwie dwóch składników : mąki i wody. To wszystko czego potrzebujecie żeby go zrobić….a i jeszcze troszkę czasu 🙂
Najpierw musimy znaleźć dobrą mąkę. Na zakwas najlepiej użyć mąki typu 700 najlepiej razowej lub nawet większej a dziś nie ma obawy że nie uda nam się takiej kupić. Niemal w każdym sklepie możemy dostać mąkę typu 2000. Pszenna, żytnia, orkiszowa…sami zdecydujecie. Następny składnik to ciepła przegotowana woda. Nie może być gorąca – około 36-38 *C w zupełności wystarczy.
Do wyparzonego, czystego słoika wsypujemy około 100g mąki, dodajemy wodę i mieszamy wszystko drewnianą łyżką. Dodajemy wody tyle aby powstało nam coś zbliżonego konsystencją do gęstego ciasta na naleśniki. To ważne żeby była drewniana właśnie. Przykrywamy ściereczką lub nakładamy (ale nie zamykamy) pokrywkę jeśli używamy słoików z „dekielkiem” To pierwszy etap i pierwszy dzień naszego zakwasu. Cały proces zależy od temperatury ale i składników. Gotowy zakwas powinniśmy uzyskać po 5-7 dniach jeśli będziemy go dokarmiać jak należy 🙂
Drugiego dnia do słoika dolewamy około ćwierć szklanki ciepłej (jak wcześniej) wody i dużą łyżkę mąki. Zamieszać i odstawić. Wieczorem zamieszać drewnianą łyżką i odstawić.

Proces ten powtarzamy przez kolejne 5-7 dni. Dodajemy rano wodę i mąkę, mieszamy i odkładamy. Wieczorem mieszamy. Warto pamiętać o odpowiedniej temperaturze w pomieszczeniu – zaczyn dobrze rośnie w temperaturze około 25*C co nie znaczy że kiedy będzie 2-3 stopnie mniej nie uda nam się – uda, ale potrwać może ciut dłużej.

Kiedy zakwas jest gotowy używamy go do pieczenia chleba. warto zostawić go trochę w słoiku i dokarmiać – po kilku dniach znów możemy go użyć.

Domowy chleb naprawdę może się udać – nie wymaga ogromnych umiejętności, sama przekonałam się o tym kilka lat temu kiedy po raz pierwszy upiekłam swój bochenek chleba w zwykłym gazowym piekarniku 🙂 Dziś robię to naprawdę często, chleb zawsze się udaje i niestety szybko też znika a to dlatego że jest po prostu pyszny!

Polecam wam przygotowanie prostego zakwasu i użycie go do własnego wypieku choć raz – zobaczycie że nie jest to trudne a chleb z własnego zakwasu jest pyszny.

Dodaj komentarz